20. Brevet till Wallenberg

Förord.


När SLFF fattade beslut om nedläggning, beslutade vi också att avsätta 300 000:- för bl.a. juridiska problem. När SEB gjorde nedsättningen, gjorde man även en nedsättning av dessa 300 000:-. Problement är påtalat hos Länsstyrelsen i Stockholm, med argumentet att om vi får ut dessa pengar kan vi också avgöra legitimiteten i en tingsrättsförhandling. Det hade alltså gynnat föreningens medlemmar att kunna använda dessa pengar för att komma till avslut. Men det var inget som imponerade på Länsstyrelsen i Stockholm.
Vi har därför samlat in medel utanför föreningskassan, för att kunna hämta juridisk hjälp.

I ett brev till Marcus Wallenberg föreslår jag att vinnaren och inte förloraren betalar räregångskostnaden, eftersom det är ekonomin som var den avgörande faktorn för att inte stämma SEB.


Brevet till Marcus Wallenberg.
Ej svar



Poängen är att vända på advokatkostnaderna för att pröva SEBs föreningsrättskränkning rättsligt.

Äspinge 17 maj 2021


Öppet brev till

Till
Marcus Wallenberg
Styrelseordförande SEB
Box 160 66
103 22 Stockholm

Kopia
Länsstyrelsen Stockholm
bankens handläggare Stefan Tjeder

Ego provocatione.

Jag sitter med en nedsättning av vår fackförenings pengar. Jag har suttit med det i 2 år nu och funderar på hur jag ska lösa frågan.
15 sidor med alla ägare till SEB-bank finns med i handlingarna!? Helt groteskt. Jag fattade inte alls vad den ägarmatrikeln gjorde i beslutet. Men, så är det i alla fall.

Jag samtalar med mina kolleger. Ska vi inte stämma banken?
-Nä, dom är för mäktiga, vi vill inte riskera att förlora våra hem.
-Ja, men vi kan inte förlora. Detta är straffspark utan målvakt. Två dåligt pålästa medarbetare på SEB som helt missuppfattat sin roll i organisationen. Det går inte att förlora.
-Man kan alltid förlora mot en bank.

Jurister säger likadant.
-Gå inte upp mot banken, det vill jag starkt avråda.
Man tittar inte ens på ärendet. Man bara läser ”SEB”.

Så tänker jag såhär.
Jag sitter och kastar bort min tid gratis mot ett juridiskt B-lag och riskerar hela mitt privata liv, min fru är livrädd, medan tjänstemännen på banken har en hel stab bakom sig och kan bete sig hur man vill.  Det är ett orimligt rättssystem. Det gynnar banker, men det gynnar inte rättsskipningen och jag vill så gärna lämna över ett fungerande rättssystem till mina barnbarn. (Det är väl inte orimligt tänkt?)

Jag vill bara få saken prövad i Tingsrätt under jämlika villkor, utan att tvingas leva mina sista år i rännstenen. Är det för mycket begärt? Du har råd med det.
Du har råd att låta rättssystemet verka fullt ut. Jag anlitar själv ingen advokat därför att jag helt enkelt inte hittar någon som duger.


Om jag vinner får du 50 000:-. Vår förening har nämligen avsatt 300 000:- för juridiska problem, men även dessa pengar har Länsstyrelsen tagit emot i SEBs nedsättning. Så vår förening är ekonomiskt bankrutt. Vi har inte ens pengar att betala vår kassör, och 3 deklarationer ligger på vänt hos skattemyndigheten, därför att banken tagit våra pengar och sekretessbelagt sitt beslutsunderlag, så föreningen varken kan lämna verksamhetsberättelse, bokslut eller slutdeklaration.

Om du vinner får du ingenting. Jag har bara ut 9 500:-/mån i pension.

Hade inte det känts bra för dig, att rättvisan och inte de ekonomiska musklerna fått bestämma för en gångs skull?

Jag kan tycka att 50 000:- räcker till er. Men vill du ha en högre insats, så har jag en svag förhandlingsposition.

Vad säger du om att ge rättssystemet en ärlig chans?

Ge mig en mailadress, kontakt och mot vem stämningen ska adresseras, så skickar jag över ett avtal.
Om du vinner, kostar det inte mig någonting,
om jag vinner, får banken 50 000:-.


Ärendet är diariefört som
DNR 208-50101-2019 hos länsstyrelsen i Stockholm.

SLFFs bankman är Stefan Tjeder.
stefan.tjeder@seb.se